Spiral Konveyörler, Spiral Freezer, IQF sistemleri

Spiral Konveyörler kullanım amacı itibari ile bekletme, dinlendirme, ısıtma yada soğutma hatlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gıda sektöründe özellikle et sektöründe Spiral Konveyörler şoklama amaçlı kullanılmaktadır. Sistem -40°C ye kadar soğutma ve şoklama hatlarında yaygın olarak kullanılmaktar. Sistem yüksek mesafelerdeki ürün dolaşma zamanını dar alanda kolaylıka yapmayı sağlamaktadır. 

Ekmek ve bazı  sektörlerdede sıcak olarak çıkan ürünler spiral konveyör üzerinde dolaştırılarak soğutma işlemi yapılmaktadır.

Sistemin kullanıldığı yer, amaç ve işleyişine göre Modüler plastik hasır bantlı, tel bantlı özel modüler sincirli olarak imal edilebilmektedir. En büyük avantajı dar alanda uzun mesafe kat edebiliyor olmasıdır. Tek yada Çift Kule olarakta imal edilebilmektedir.

Örneğin; bir fırından çıkan ekmeklerin soğutulması için 1 saat dinlenmesi gerekiyor diyelim. Sürekli akan bir seyirde üretim yapıldığını düşünürsek, 1 saat dinlenmesi içinde 150 mt ürünün dolaşması gerekiyor. Normal şartlarda böyle bir işlem için 150 mt konveyör ve fabrikada bu mesafe kadar alanın işgal edilmesi demektir. Spiral konveyör sistemi ile düşündüğümüzde sadece bu mesafe 4mx4m lik bir alanda 150 mt lik dolaşmayı sağlamış oluyoruz.

Spiral konveyörleri ile birlikte, komple IQF ve Freezer sistemleri anahtar teslimi olarak tarafımızdan yapılmaktadır.

Sistemin ölçüleri bant genişliği ile orantılı olarak değişmektedir. Bandın dış çapı bant genişliğinin minimum iç radüs katsayısı ile belirlenir.

Örnneğin; 600 genişlikteki bant ve min iç radüs oranı 1.6 katsayısı kadar ise bu sipiral konveyör için dış radüs. Gx1.6x2 +2g = (600x1.6 )x2 +600x2 = 3120 mm dir.

iç radüs kat sayısı her bant türü ve genişliğine göre farklılık gösterebilir. 

Sistemin tahrik kısmı mezkezden dönmeli ve doşarıdan tahrikli olarak iki şekilde imal edilebilmektedir.

Sistemde 2 adet tahrik motoru olup 1. motor tahrik 2. motor bant toplama olarak kullanılır. motorların çalışma hızı oranları bandın tipine çalışma şartlarını yük ve bir öok değişkene göre farklılık arz eder.